Albisteak

Mungiak ekitaldiz beteriko programazioarekin ospatuko ditu San Antontxu jaiak

Jai-egitaraua aurreko eta ondorengo egunetara zabalduko da

Urtarrilaren 18an, Mungiak San Antontxu jaiak ospatuko ditu, jende guztiarentzako ekitaldiz beteriko jai-egitarauarekin. Mungiako Udalak antolatuko du, herriko hainbat elkarteren, Jataondoren, Uribeko Landa Garapenerako Agentziaren eta BBKren laguntzarekin. Urteko lehen hilabetean Bizkaian ospatzen den jairik ezagunenetako batean, San Antontxu ganadu feriaz eta txorizo eta odolkien lehiaketaren XXVI. edizioaz gozatu ahal izango da, baita San Antonen biharamunean egingo diren jarduera ugariez ere, ohikoa denez.


Horrela, urtarrilaren 14an hasiko da programazioa, Igor Elortza, Ibai Amillategi, Izaro Bilbao eta Xabat Galletebeitia bertsolariekin. Amaieran, "Bertso-Paper Lehiaketa" ren XXVI. edizioko sariak banatuko dira. Urtarrilaren 17an, San Anton egunean, ohiko meza izango da 11:30etan San Anton ermitan.
Urtarrilaren 18an, San Antontxu Azoka Handia ospatuko da ganadu, animalia, artisau produktu, landare eta frutekin, txorizo eta odolkien Euskadiko lehiaketarekin, etab. Gure Ametsa Txistulari Taldeak, Trikitixak eta Amilotx Dantza Taldearen Kalejirak alaituko duten entretenimendu modu ezberdinez beteriko eguna izango da. 11:00etan, abereen erakusketako arrazak aurkeztuko dira, haien ezaugarriei buruzko azalpenekin. Nekazaritzako eta lorezaintzako makinen, fruta-arbolen, apaingarrien eta autoktonoen eta nekazaritzarako tresnen erakusketa ere egongo da. Azpimarratzekoa da nekazaritzako elikagaien salmenta postuak eta txosnak egongo direla, baita erakusketariak ere, gehienak Bizkaikoak, baina baita Araba, Gipuzkoa, Nafarroa eta Burgoseko ordezkariekin ere.


Halaber, arratsaldean, Esku Pilota profesionaleko partiduen txanda iritsiko da Mungiako Udal Pilotalekuan, eta "Loti ederrak" antzerki musikaleko emanaldiarena Olalde Aretoan. Ondoren, "Gora Herria" taldearekin erromeria Euskal Pizkundeko etorbidean eta kale-animazioa Txikuri Fanfarriarekin egunari amaiera emateko.


Txorizo eta odoloste lehiaketaren XXVI. Edizioa
Txorizo eta odolki lehiaketaren XXVI. edizioa ohiko lekuan ospatuko da, Euskal Pizkunde etorbidean dagoen karpa nagusian, Mungiako Merkatari eta Ostalarien Elkartearen eskutik. Bost kategoria izango dira: barazki-odolkia, arroz-odolkia, txorizoa, bertako barazki-odolkia eta tokiko txorizoa. Lehenengo sariek 500 €-ko saria jasoko dute, bigarrenek 250 €-koa eta lokalek 350 €-koa. Aurten, Euskal Pizkundeko Etorbidean jarritako karpan 300 txorizo egosi saltzeaz gain, sari banaketaren ondoren, txorizo irabazlearen enkantea egingo da. Bildutako diru guztia BIHOTZEZ sortzetiko kardiopatien elkartearentzat izango da.

Halaber, urtarrilaren 19an, Makilaren Kofradiaren eskutik, 12 eta 16 urte bitarteko gazteei zuzendutako slow food janari-tailerra egingo da Gaztegunean. Jarduera honek asmo argia du: slow life produktuen kultura-ondarea eta Mungiako Cittaslow kontzeptua mantentzea. Arratsalde horretan bertan, Euskal Pizkunde Etorbideko karpan, Akerbeltz taldeak erromeria eskainiko du eta, gauean, leku berean, Asier Burgete DJak A & B SHOW-a egingo du.

Urtarrilaren 20a, Lapikoko Eguna
Baina jaietako egitarauak urtarrilaren 18tik aurrera jarraituko du. Larunbatean, hilak 20, Lapikoko Eguna ospatuko da. Makilaren Kofradiak Mungiako Udalarekin elkarlanean antolatutako lehiaketaren XII. edizioa Andra Mari gunean, Matxin plazan eta Foruen plazan egingo da. Parte-hartzaileek, lapiko eta eltze azkarrak erabili ezin izateaz gain, osagai hauek bakarrik erabili ahal izango dituzte: babarrun gorria, patatak, barazkiak, piper txorizeroa barne, urdaia, saihets-hezurra eta txorizoa. Balorazioak eta sarien banaketa arratsaldean izango dira.

Egun horretan bertan, 12:00ak aldera, Bitxiak Kirol Elkarteak gimnasia erritmikoaren erakustaldia egingo du Kiroldegian, eta Laukizko Gaztedi Sokatira taldeak herri kirolen erakustaldia Udal Pilotalekuan. Eta arratsaldean, Olalde Aretoan, 20:00etan, Jon Maiak "Kantu berri bat gara" kontzertua eskainiko du. Afro Sound System Batukadak girotuko ditu Mungiako kaleak, eta Unai Sanchez eta Show Party DJek itxiko dute eguna Euskal Pizkunde Etorbideko karpan.

Mungiako Herri Krosaren XXIV. edizioa
Urtarrilaren 21ean, Mungiako Herri Krosak, Mungia Atletismo Taldeak Mungiako Udalarekin elkarlanean antolatuak, udalerriko kaleak beteko ditu XXIV. edizioan. Helduen lasterketa 10:30etan hasiko da, bai 5 kilometroko distantzia, bai 10ekoa, Trobika kalean. Nabarmentzekoa da 5 kilometroko lasterketan 2009. urtetik aurrera jaiotakoek parte hartu ahal izango dutela, eta 10 kilometrokoan, berriz, 2007. urtetik aurrera jaiotakoek. 10 kilometroko lasterketa amaitu ondoren, Herri Krosa Txikiren txanda iritsiko da, eta sei adin-tartetan banatuta, aurreko edizioetako ibilbide berarekin lehiatuko dira.

Alaitz Erkoreka Mungiako alkateak adierazi duenez, "publiko orori zuzendutako jarduera sorta zabala antolatu dugu, mungiarrek eta Mungiara hurbiltzen diren pertsona guztiek San Antontxuaz merezi bezala goza dezaten". Ildo horretan, alkateak honako hau gehitu du: "San Antontxu oso egun berezia da Mungiarentzat, baina gure kulturarentzat, nortasunarentzat eta tradizio luzearentzat ere oso garrantzitsua da. Udaletik, lehen sektoreari laguntzen jarraitu nahi dugu, gure sustraietara hurbiltzen gaituen jaiaz gozatzen, eta Mungiako Cittaslow sentimendua eta bertakoa ezagutarazteko tresna gisa lan handia egiten duen jaiaz gozatzen".

Bestalde, Nora Sarasolak, BBK-ko Gizarte Ekintzako zuzendariak, honako hau azpimarratu du: "Azokak oso gureak dira oraindik, gure kulturaren parte dira eta gure lurraldean oso errotuta daude. Gainera, landa-eremuaren eta hiri-arloaren arteko topagunea dira, gure sustraiekin, tokiko elikadura-ekoizpenaren oinarriarekin eta, beraz, gure ongizatearekin lotzen gaituen jaia. Eta nola ez, azokak ezinbesteko agertokia dira lehen sektorearentzat, bai zuzeneko salmentarako, bai produktuen eta jardueren zabalkunderako eta sustapenerako. BBK-k Bizkaiko azokei emandako laguntzari esker, elikadura-sistema jasangarri bat bultzatu nahi dugu, ingurumen- eta klima-inpaktua murrizteko, elikagaien segurtasuna indartuz, herritarren osasuna babestuz eta inplikatutako agenteen errentagarritasun ekonomikoa bermatuz, gure baserritarrak, aintzat hartzeaz eta balioesteaz gain. Lehen sektoreak kalitatezko elikagaiak eta tokiko produktuak eskaintzen ditu, freskoak, osasungarriak, trazagarriak, jasangarriak eta ingurumen-aztarna txikikoak. Beraz, lurraldearen lehiakortasun iraunkorrerako sektore estrategikoa da, eta epe ertainean indartu egingo da 2030ko Garapen Iraunkorrerako Agenda eta Europako Itun Berdea bezalako ekimenen bidez".